Κυριακή, 6 Μαΐου 2012

Εισήγηση Βασίλη Τακτικού για Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο (Α.Λ.Π.)
http://alp.edu.gr/


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΚΑΙ (ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ)
Γνωρίσματα


Η Κοινωνική Οικονομία, ενώ αφορά σήμερα ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας που δοκιμάζεται από τη φτώχεια και την ανεργίακαι τον κοινωνικό αποκλεισμό δεν έχει μπει σε σχέση με τις εκλογές, στην ¨ατζέντα των πολιτικών κομμάτων.
Κι αυτό μολονότι η κοινωνική Οικονομία συνάδει με το αίτημα για Κοινωνική Δικαιοσύνη και υπευθυνότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση προβλημάτων κοινωνικής πρόνοιας.
Ας δούμε τα βασικά γνωρίσματα τι προσφέρει η κοινωνική Οικονομία .
Εξοικονόμηση Επενδυτικού κεφαλαίου σε συνδυασμό με το κοινωνικού κεφάλαιο του συνεργατισμού, του εθελοντισμού της δικτύωσης και της αλληλεγγύης που προσφέρεται για την εκκίνηση και την λειτουργία των κοινωνικών επιχειρήσεων που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί..
Μείωση του Κόστους συναλλαγών υπέρ της κοινωνίας και του καταναλωτή.
Στοχευόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα μόνο στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας καθώς κινητήρια δύναμη της κοινωνικής οικονομίας είναι οι οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
http://billakostakt.blogspot.com/2012/04/blog-post_6256.html


Η Κοινωνική Οικονομία ως πραγματιστικό φαινόμενο

Η Κοινωνική Οικονομία δεν είναι παροδικό φαινόμενο, η υπόστασή της τεκμηριώνεται σε στατιστικά στοιχεία και δείκτες, σε όλη την Ευρώπη με ανοδικές τάσεις.
Δεν είναι μόνο τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, Ιατρεία, Φαρμακεία κ.τ.λ. αλλά επιχειρήσεις και ιδρύματα σε όλο το φάσμα της πραγματικής οικονομίας.
Πρόκειται για ένα ολόκληρο σύστημα με κανόνες νόμους και στοχεύσεις κυρίως από την Ε.Ε.
Το μέγεθος ασφαλώς διαφέρει από χώρα σε χώρα και συναρτάται με το επίπεδο θεσμών και κοινωνικής οργάνωσης της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.
Η οικονομική κρίση δεν είναι ανεξάρτητη από το θεσμικό έλλειμμα της Κοινωνικής Οικονομίας στη Νότια Ευρώπη και στη χώρα μας
«Κοινωνική Οικονομία» το κρυφό έλλειμμα της Χώρας.
http://billakostakt.blogspot.com/2012/04/blog-post_18.html


Η Κοινωνική Οικονομία ως ολοκληρωμένο Σύστημα

Έχει πολιτικές – επιστημονικές και ιδεολογικές διαστάσεις και προεκτάσεις.
Πολιτικές γιατί φέρνει καινούργιες σχέσεις στην οικονομία με επίκεντρο την κοινωφελή και δε συνάδει με το συγκεντρωτισμό και τον ολοκληρωτισμό του κράτους.
.Αλλά με την συνεργατικότητα τη συμμετοχικότητα και την Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη συγκροτούν σε κάθε περίπτωση το λεγόμενο κοινωνικό κεφάλαιο ως πρωταρχική συσσώρευση εκκίνησης επιχειρηματικών δράσεων .
Δημιουργεί έτσι δυνατότητες άρσης Κοινωνικού και Οικονομικού αποκλεισμού που είναι ένα βασικό πολιτικό ζητούμενο.
Αφορά τη βάση της Κοινωνίας και με αυτό τον τρόπο, την κινητοποιεί και την ενεργοποιεί.
Η Κοινωνική Οικονομία έχει Επιστημονικές διαστάσεις γιατί συναντιέται με την επιστήμη κατά της φτώχειας και δημιουργεί κοινωνικές αξίες, αγαθά εκεί που υπάρχει σοβαρό έλλειμμα και υπηρεσίες εκεί που το κράτος αδυνατεί να καλύψει πλήρως.
Η Κοινωνική Οικονομία έχει Ιδεολογικές διαστάσεις γιατί είναι στον αντίποδα της οικονομικής «επιστήμης» της Κερδοσκοπίας η οποία διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό και δημιουργεί κοινωνικές εκρηκτικές καταστάσεις.


Γενικότερα το νόημα της Κοινωνικής Οικονομίας


Η Κοινωνική Οικονομία βρίσκεται ανάμεσα στις δύο καθολικότητες του Κράτους και της Αγοράς που αδυνατούν να καλύψουν πλέον όλες τις ανάγκες για απασχόληση.
Στον αντίποδα, με την έννοια που αυτές ενοποιούν την κοινωνία και καθορίζουν την καθημερινή ζωή!!! το νόημά της σχετίζεται με την νέα αναδυόμενη πραγματικότητα της κοινωνίας πολιτών, τα κοινωνικά δίκτυα αλληλεγγύης και τον κοινωνικό ακτιβισμό κατά της φτώχειας που δημιουργεί κοινωνικές επιχειρήσεις.


Ιστορική διαδρομή

Την Κοινωνική Οικονομία τη συναντάμε ιστορικά σε όλες τις εποχές.
Σε όλες τις Κοινωνίες, στις μικρές κοινότητες χωρίς να αναφέρεται ως τέτοια, άλλοτε σαν άτυπο σύστημα μη χρηματικών ανταλλαγών άλλοτε κοινοκτημοσύνης ενώ περιορίζεται εκεί που υπάρχει ηγεμονία του συγκεντρωτικού κράτους και του χρήματος.
Στη νεοτερικότητα, που χαρακτηρίζεται από το εθνικό κράτος, την εκβιομηχάνιση και το πολιτικό σύστημα της αντιπροσώπευσης ( Κοινοβουλευτική Δημοκρατία), η σημασία της περιορίζεται δραστικά και με την μεταφορά του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ενώ, στις μεγάλες αφηγήσεις του διαφωτισμού εκθειάζεται η σημασία της κοινωνίας των πολιτών, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις κοινωνικές επαναστάσεις. Στη συνέχεια το έθνος κράτος περιορίζει τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και συνακόλουθα της αυθόρμητης Κοινωνικής Οικονομίας στο περιθώριο.
ΚΡΑΤΟΣ – ΑΓΟΡΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
http://billakostakt.blogspot.com/2012/04/blog-post_7742.html

Για παράδειγμα…
Στην μεγάλη ιδεολογική και πολιτική αφήγηση του Μαρξ ενώ αναφέρεται η Κοινωνία Πολιτών και στην κοινωνικοποίηση της οικονομίας ως πρωταγωνιστής καταλήγει από τους επιγόνους στην κρατικοποίηση, το συγκεντρωτισμό και τη γραφειοκρατία προς πλήρη εξουδετέρωση.
Με εξαίρεση ίσως τον Γκράμσι που αναφέρεται σε μια άλλη θέαση, ο Μαρξισμός ,κάτι που επισημαίνει εύστοχα ο Κορνήλιος Καστοριάδης, καταλήγει ότι ο κρατισμός και η γραφειοκρατία. Κατά αυτό τον τρόπο είναι ο βασικός εχθρός της Κοινωνικής Οικονομίας σε όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, όπως επίσης και ο φονταμενταλισμός της αγοράς του χρηματιστηριακού κέρδους διαλύει τους παραδοσιακούς θεσμούς αλληλεγγύης και «φούσκες» χωρίς αντιστοιχία στην πραγματική οικονομία .

Αλληλεπίδραση

Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε μέσα από μια γρήγορη ιστορική αναδρομή η «επιστημονικοποίηση» της ιδεολογίας του Κοινωνισμού με εργαλείο το κράτος έφερε τα αντίθετα από τα υποσχόμενα αποτελέσματα, τον ολοκληρωτισμό, την γραφειοκρατία, το συντεχνιακό πελατειακό κράτος, την αλλοτρίωση της κοινωνίας πολιτών από τη κομματοκρατία.
Εάν όμως αντιλαμβανόμαστε την οικονομία ως υλική βάση όπως μάθαμε από τον Μαρξ, η Ιδεολογία- το εποικοδόμημα δεν είναι τίποτε άλλο από αντανάκλαση και «Εικονική πραγματικότητα» του εγκεφάλου. Όχι όμως πάντοτε σε πιστή αναπαράσταση αλλά πολλές φορές σε λανθάνουσα κατάσταση μέσα από την διαμεσολάβηση της επιστήμης της επικοινωνίας που μπορεί να είναι βέβαια όχι πάντοτε μια πιστή αναπαράσταση αλλά και ¨κατασκευή¨ . Όπως και να είναι βέβαια, η οικονομική πραγματικότητα και η αντανάκλαση της στην ιδεολογία είναι πάντοτε σε διαρκή αλληλεπίδραση.
Η ιδεολογία μπορεί να ωθήσει μπροστά η να φέρει πίσω τα πράγματα. Η φαντασία και το συλλογικό φαντασιακό επιδρά καθοριστικά στην Κοινωνική πραγματικότητα όπως για την ανακάλυψη της Αμερικής κάποιος έπρεπε να φανταστεί και να πιστέψει ότι η Γη είναι στρογγυλή. Για αυτό έχει μεγάλη σημασία εάν πιστεύουμε, πραγματικότητες η μύθους. Ακόμη εάν πιστεύουμε σε δημιουργικούς μύθους όπως οι αρχαίοι Έλληνες, η φθοροποιούς καταναλωτικούς μύθους


Τα ρήγματα

Σε περιόδους κρίσης όπως σήμερα έχουμε σε αυτή τη σχέση μεταξύ φαντασιακού και πραγματικότητας και πραγματικότητας «σεισμικές αναταράξεις».
Έχουμε ρήγματα όχι μόνον στο επίπεδο της υλικής βάσης της οικονομίας αλλά και συλλογικό φαντασιακό της κυρίαρχης ιδεολογίας.
Οι ίδιοι άνθρωποι που έπαιξαν και έχασαν σαν μανιακοί στο χρηματιστήριο είναι αναγκασμένοι τώρα να αναθεωρήσουν απόψεις και ενδεχομένως και κοσμοθεωρία.
Μετά μια περίοδο μεγάλης «φούσκας»στην οικονομία διαπιστώνουμε ότι το χρήμα δεν μπορεί να γεννά απεριόριστα «χρήμα» χωρίς αρνητικές συνέπειες χωρίς διόγκωση των ανισοτήτων και της φτώχειας.
Εδώ αναδεικνύεται η μεγάλη σημασία της κοινωνικής οικονομίας
Ως ένα αντίδοτο στην οικονομική κρίση ..μια εναλλακτική επιλογή στην επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.

Ο ιδεολογικός αντίπαλος της κοινωνικής οικονομίας, που είναι ο κρατισμός κλονίζεται.


Η διακρατική οντότητα της Ε.Ε αναγνωρίζει την σημασία της κοινωνικής οικονομίας.
Πηγαίνοντας σε πιο πρακτικά θέματα αυτό που μπορούμε να αναγνωρίσουμε είναι ότι είναι η έμπρακτη πλέον η αναγνώριση της κοινωνικής οικονομίας από τις πολιτικές της Ε.Ε..
Τα κοινοτικά προγράμματα για τις κοινωνικές επιχειρήσεις και την απασχόληση μέσω αυτών των επιχειρήσεων είναι μια εφαρμοσμένη πολιτική .
Έχουμε κοινοτικές οδηγίες και πολιτικές από τη μια μεριά για την κοινωνική οικονομία και τα μεγάλα Lobys από την άλλη που απορροφούν αυτούς τους πόρους.
Το πρόβλημα είναι η διάχυση προς τα κάτω για όλες τις συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται με τον εθελοντισμό και την κοινωνική οικονομία.
Έτσι η κοινωνία πολιτών αναγκάζεται να οργανωθεί και να αυτοοργανωθεί.

Σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια οργάνωση των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και των κοινωνικών επιχειρήσεων.
Στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα υπήρχαν μόνο τοπικά και θεματικά δίκτυα.

Το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο Κ.Τ.Π. που συστάθηκε πριν ένα χρόνο, προσπαθεί να καλύψει αυτό το κενό και να υποστηρίξει συμβουλευτικά τα περιφερειακά Παρατηρητήρια για συντονισμένες δράσεις στις Κοινωνικές επιχειρήσεις.διακήρυξηαρχών
http://www.oikosocial.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=438%3A2011-04-17-07-19-10&catid=63%3A2011-04-14-15-27-01&Itemid=117


Στο πλαίσιο αυτό έχει οργανώσει ένα πανελλήνιο δίκτυο Social Media που συμμετέχουν πάνω από 1000 πρωτοβάθμιες οργανώσεις μέλη και πάνω από 50.000 φίλους και υποστηρικτές.
Το δίκτυο αυτό με 70 περίπου ηλεκτρονικές διευθύνσεις στο διαδίκτυο, ενημερώνει και διαχέει καθημερινά πληροφορίες για τις Συμπράξεις Κοινωνικών Επιχειρήσεων και τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς στο πλαίσιο του νόμου 4919 για την κοινωνική οικονομία.
Στο δικτυότοπο αυτό είναι συγκεντρωμένες όλες οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των social media του Πανελληνίου Παρατηρητηρίου Κοινωνίας Πολιτών, καθώς και συνεργαζόμενα blogs. http://kaleseidhseis.blogspot.com/search?updated-min=2012-01-01T00%3A00%3A00-08%3A00&updated-max=2013-01-01T00%3A00%3A00-08%3A00&max-results=1

Το Παρατηρητήριο συντονίζει επίσης 7 κοινωνικές Αναπτυξιακές Συμπράξεις στις Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και Μακεδονίας.
Διαθέτει ένα δίκτυο 30 συμβούλων για Mentoring σε όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας τις βάσεις για την υποστήριξη όλου του πεδίου μέσω μιας βάσης δεδομένων αλλά και τις προϋποθέσεις για γνήσια διαβούλευση με τις κυβερνητικές αρχές.
Για την ίδρυση αναπτυξιακών κοινωνικών συμπράξεων
http://www.oikosocial.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=624%3A2011-11-06-06-51-48&catid=68%3A2011-06-05-13-43-10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου